Biomekanik og biomaterialer

Stort set al patientmonitorering involverer måling af analoge signaler og konvertering af disse til digital form. Signaler på digital form lader sig analysere ved hjælp af algoritmer udført på en PC, en smartphone eller i specialdesignet udstyr med indbygget mikrocontroller. Resultatet af en sådan signalanalyse er et sæt af numeriske datavariable, som man kan basere en diagnose på.

Det patientspecifikke datasæt kan bruges til at stille en diagnose for den enkelte patient, men kan også lagres i en patientdatabase med det formål at udføre komparativ dataanalyse. En sådan analyse gør det muligt at sammenligne en given patients tilstand med andre patienter med samme sygdom, og derved bestemme den bedste behandling for den givne patient.

Den teknologiske platform for et højt digitaliseret diagnostisk paradigme involverer et spektrum af digitale teknologier, fra kropsbårne dataloggere til centrale databasesystemer og til datavidenskabelige metoder optimeret til big-data-analyser. Det anbefalede studieforløb Digital sundhed indeholder kurser, der giver grundlæggende kompetencer i analog og digital instrumentering, i computer science og i digital sundhedsteknologi.

Anbefalet studieforløb: Biomekanik og biomaterialer

I forebyggelsen af skader på bevægeapparatet og de indre organer forårsaget af kraftbelastninger er det vigtigt at have viden om de forskellige organers tolerance for kraftpåvirkninger. Fastlæggelse af sådanne tærskelværdier er en typisk opgave for en biomekaniker (betegnelsen for en medicoingeniør, som har specialiseret sig i biomekanik). Fagområdet, der beskæftiger sig med faste stoffers deformation under en kraftpåvirkning (tryk, træk, bøjning, vrid), kaldes faststofmekanik.

Metoder, der medvirker til genvinding af normal funktion i fx bevægeapparatet, kaldes rehabilitering. Det kan være en patient, der er blevet delvist lammet på grund af en hjerneblødning eller en traumatisk ulykke. Konsekvensen kan fx. være, at patienten ikke længere kan gøre brug af de normale muskler under gang. Fysioterapeuten kan her få assistance fra biomekanikere med speciale i bevægelsesanalyse. Disse anvender videobaseret udstyr til at lave målinger på lemmernes hastigheder og accelerationer samt musklernes arbejdsmønster. Disse informationer kan bruges til at lægge en rehabiliteringsplan, der er tilpasset en given patients situation.

Viden om fluidmekanik anvendes i studier af blodgennemstrømning i blodkar og organer, til studier af luftstrøm i lunger og luftveje og i design af artikler der indgår i behandling af hjerte-, kar- og lungesygdomme. Kontinuumsfysik er et fælles matematisk begrebsapparat til studier af både faste og flydende stoffers deformation og flow som følge af en kraftpåvirkning.

De materialevidenskabelige aspekter af medicotekniske produkter indebær specialviden om både metaller, keramer og polymere. I vurderingen af disse materiales egnethed i en medicoteknisk anvendelse indgår desuden viden om disse materialers biokompatibilitet dvs. nedbrydningsprocesser i kroppen, proteiner og cellers interaktion med forskellige materialetyper, immunreaktioner, sårheling og betændelse.

Dette anbefalede studieforløb har teori-fokuserede kernekurser inden for styrkelære, fluidmekanik, kontinuumsfysik, materialevidenskab, biomaterialer, computerberegning af materialers mekaniske stress og deformation og anvendelsesorienterede kurser inden for sportsfysik og bevægeapparatets biomekanik.

Bemærk: Formålet med et anbefalet studieforløb er at vise den studerende, hvilke muligheder der eksisterer for at sammensætte et personligt studieforløb. Kursusskemaet indeholder derfor flere kurser, end det er muligt at tage. Det er den studerendes ansvar at lave sine kursusvalg, således at studieordningens krav er opfyldt.

Polyteknisk grundlag
Retningsspecifikke kurser
Projekter
Valgfrie kurser
1.Semester
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
10 point
02002
Programmering (Polyteknisk grundlag)
5 point
KU002
Humanbiologi
10 point
22438
Rapid prototyping af analoge DC... Rapid prototyping af analoge DC sensorsystemer
5 point
2.Semester
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
10 point
10060
Fysik (Polyteknisk grundlag)
Delt
26021
Kemi (Polyteknisk grundlag)
5 point
KU003
Sygdomslære for ikke-klinikere
10 point
3.Semester
10060
Fysik (Polyteknisk grundlag)
10 point
KU011
Celle- og Vævsbiologi
10 point
22437
Rapid prototyping af AC sensorsystemer med Arduino teknologi
10 point
01035
Matematik 2
5 point
4.Semester
02402
Statistik (Polyteknisk grundlag)
5 point
42622
Videnskab, Teknologi og Samfund... Videnskab, Teknologi og Samfund (polyteknisk grundlag)
5 point
41501
Styrkelære 1
5 point
41680
Introduktion til avancerede materialer
5 point
41312
Fluid Mekanik
5 point
10420
Sportsfysik
5 point
5.Semester
KU010
Bevægeapparatets Biomekanik
7.5 point
41502
Styrkelære 2 (materialers styrkeforhold)
5 point
22285
Anvendte Biomaterialer
5 point
41615
Mekanisk CAD
5 point
41815
Introduktion til Finite Element Analyse
10 point
6.Semester
27020
Bioengineering (Polyteknisk grundlag)
5 point
Bachelorprojekt
17,5 point
41684
Materialeteknologi
5 point
10037
Kontinuumsfysik og modellering
5 point