Orlov

Orlov

Hvis du som studerende ønsker at søge orlov, er der tre forskellige muligheder for orlov. Den studerende kan søge om orlov flere gange i sin studietid. 

  1. Ret til orlov (barsel, adoption og værnepligt) 
  2. Orlov med særlig begrundelse (f.eks. egen eller nærtståendes sygdom) 
  3. Orlov uden begrundelse 

Ret til orlov (barsel, adoption og værnepligt)
Studerende har mulighed for at få bevilget orlov fra deres uddannelse for op til et sammenhængende år pr. orlovsperiode, hvis den studerende fremsender den nødvendige dokumentation for, at vedkommende skal afholde barsel, har adopteret eller skal aftjene værnepligt.

På DTU Inside under ’Studieregler’/'Orlov' kan der læses mere om, hvilke muligheder der er, hvis den studerende bliver forælder under studiet.

Orlov med særlig begrundelse (f.eks. egen eller nærtståendes sygdom)                                          
Den studerende kan søge om orlov  med særlig begrundelse ved:

  • Egen, længevarende sygdom, herunder psykisk sygdom
    Dokumentation kan være en lægeerklæring eller anden lægefaglig udtalelse, der angiver, at den studerende er ude af stand til at studere som følge af sygdom. Dokumentationen skal angive den periode, hvor den studerende er eller forventes at være syg. 
  • Nærtståendes sygdom
    Kan f.eks. være at varetage pasning eller lignende af en nærtstående person, som er handicappet, alvorligt syg eller døende. Forældre, bedsteforældre, børn samt ægtefælle/samlever bliver betragtet som nærtstående personer. Andre personer kan dog også blive betragtet som nærtstående. Den studerende skal beskrive, hvorfor denne person skal betragtes som en nærtstående person, og det skal dokumenteres med lægelig dokumentation, at denne person er alvorligt syg.
  • Elitesportsudøver
    Læs mere om at være studerende og elitesportsudøver på DTU Inside under 'Faglige tilbud og vejledning'/'Elitesport'.
  • Øvrige særlige forhold
    Øvrige forhold som gør, at den studerende ikke er eller vil være i stand til at studere aktivt. Der skal være tale om forhold, som ikke er selvvalgte, og de særlige forhold skal dokumenteres.

Tidsfrister i forbindelse med uddannelsen, herunder førsteårsprøve og maksimal studietid, forlænges med orlovsperioden, regnet i hele semestre.

Forlængelse af orlov udover et år 
Hvis den studerende ønsker at forlænge en igangværende orlovsperiode ud over et år med samme begrundelse, skal den studerende søge om dispensation til en forlængelse af orlovsperioden via www.dispensation.dtu.dk. Der kan kun søges om forlængelse af orlov med særlig begrundelse. Læs mere om indgivelse af dispensationsansøgning på DTU Inside under ’Studieregler’/'Dispensation'

Orlov uden begrundelse
Bachelor- og diplomingeniørstuderende kan søge om orlov uden begrundelse, når den studerende har bestået minimum 60 ECTS-point. På diplomingeniøruddannelserne skal de 60 ECTS-point udgøre første studieår jf. studieordningen. For bachelorstuderende skal de 60 ECTS-point være bestået fra de obligatoriske grupper (valgfrie kurser tæller ikke med).  

Kandidatstuderende kan søge om orlov, når de har bestået 30 ECTS-point fra de obligatoriske grupper (valgfrie kurser tæller ikke med). 

Der kan søges om orlov op til ét semester på uddannelsen. Orlovsperioden kan ikke forlænges. 

Studerende skal være opmærksom, at ved bevilling af orlov uden særlig begrundelse, udsættes tidsfrister som maksimal studietid og førsteårsprøven ikke.  

Orlov under det afsluttende projekt
Ved ansøgning om orlov under det afsluttende projekt skal ansøgningen vedlægges en udtalelse fra hovedvejleder på projektet. Det er vejleder, der ud fra en faglig vurdering afgør, om afleveringsfristen kan udsættes svarende til orlovsperioden. Hvis vejleder ikke kan støtte en længerevarende udsættelse af projektet, betyder det at projektet ikke kan udsættes i ordlovsperioden og at den studerende har brugt et eksamensforsøg, medmindre den studerende kan fremlægge dokumentation for sygdom, i hvilket tilfælde den studerende får registreringen ’SYG’. Læs mere om denne registrering på DTU Inside under ’Studieregler’/’Eksamen’/’Bedømmelsesformer og karaktergivning’

I den relevante studieordning findes en beskrivelse af, hvilke muligheder den studerende har for at søge om forlængelse af afleveringsfristen for det afsluttende projekt, f.eks. i tilfælde af sygdom. Se DTU Inside under ’Studieregler’/’Afsluttende projekter’

Ansøgning om orlov
Den studerende skal sende sin orlovsansøgning samt dokumentation til Afdelingen for Uddannelse og Studerende på studadm@adm.dtu.dk fra studentermailen. Ansøgningsblanket kan findes på DTU Inside under Studieregler’/’Orlov’.

Ansøgningen skal sendes senest tre uger inde i den orlovsperiode, den studerende har søgt om at få bevilliget. En orlovsperiode kan godt ligge midt i et semester. Der kan ikke gives orlov med tilbagevirkende kraft ud over de tre uger.

Konsekvenser ved alle typer af orlov
Al studieaktivitet skal ophøre i orlovsperioden. Det indebærer deltagelse i kurser, eksamen samt aflevering af opgaver/projekter og vejledning i disse. Under orlov stoppes eventuelle SU-udbetalinger. Spørgsmål om SU skal rettes til SU-kontoret i Afdelingen for Uddannelse og Studerende. Se kontaktinformation på DTU Inside under 'Faglige tilbud og vejledning'/'Vejledningstilbud'/'SU-kontoret'

Studerende bør desuden være opmærksom på, at der kan være særlige regler for studieaktivitetskrav for studiebolig/kollegier. Spørgsmål til dette skal rettes til det pågældende boligforening/kollegieselskab. 

Studerende kan kun udøve deres stemmeret og bevare deres valgbarhed under orlov af mere end seks måneders varighed, hvis orlovsperioden udløber senest ved funktionsperiodens begyndelse. 

Studerende skal i orlovsperioden holde sig orienteret om DTU's studiemeddelelser. 

Afbrydelse af orlov før tid
Hvis den studerende ønsker at afbryde sin orlov før tid, skal den studerende meddele Studieadministrationen dette via studentermail til studadm@adm.dtu.dk.  

De tidsfrister, der er blevet udsat (førsteårsprøve og maksimal studietid), ændres ikke medmindre den studerende afbryder orloven før tid med et helt semester. I det tilfælde vil udsættelsen af tidsfrister reguleres. 

Studerende der er i konflikt med DTU's studieregler
Har den studerende inden sin orlov indgivet en dispensationsansøgning pga. konflikt med DTU's studieregler, kan denne ansøgning tilbagekaldes af den studerende, så længe der ikke er truffet en endelig dispensationsafgørelse. Når først der er truffet en dispensationsafgørelse, vil denne være gældende og kan ikke annulleres.

Særlige regler for ikke-EU/EØS-statsborgere med opholdstilladelse i Danmark
Studerende, der er statsborgere i et land uden for EU/EØS, eller som er ’waiver’-studerende og har en opholdstilladelse i Danmark, skal være opmærksomme på, at deres opholdstilladelse kan blive inddraget af udlændingemyndighederne (SIRI), selvom orlov er bevilget af DTU. I henhold til dansk lovgivning er DTU forpligtet til at informere SIRI, hvis der gives orlov til denne gruppe af studerende. Inddragelse af en opholdstilladelse vil betyde, at den studerende skal udrejse af Danmark med øjeblikkelig virkning. Efter endt orlov skal den studerende søge om ny opholdstilladelse fra sit hjemland. 

Bachelorstuderende kan få mere information om dette ved at skrive til optagelse@adm.dtu.dk. Kandidatstuderende kan få mere information om dette ved at skrive til mscadmissions@adm.dtu.dk